Dünyanın ilk 3D baskılı vegan somon balığı, marketlerde satışa sunulmaya başlandı

Geleceğimiz için kıymetli olabilecek bir adımla, 3D baskılı vegan somon balıklar artık Avusturya süpermarketlerinin raflarında yerlerini aldı.

Gıda teknolojisi teşebbüsü Revo Foods tarafından üretilen ve “THE FILET – Inspired By Somon” (FİLETO – Somondan İlham Almıştır) ismi verilen alternatif balık filetosunun, süpermarket raflarına ulaşan birinci 3D baskılı yiyecek olduğu söyleniyor. Bir açıklamada, şirketin CEO’su Robin SimsaEndüstriyel ölçekte 3D besin baskısının dönüm noktasıyla birlikte, besinin tam olarak müşterinin gereksinimlerine nazaran üretildiği bir çağ olan yaratıcı bir besin ihtilaline giriyoruz” dedi.

Diğer kimi ikame et eserleri üzere, somon alternatifi de filamentli mantarlardan gelen mikoproteinden üretiliyor. Eser çeşitli vitaminler ve ilham aldığı hayvan üzere gibi omega-3 yağ asitleri içeriyor. Ayrıyeten, birebir ölçüde olağan somondakine nazaran daha az olsa da, 100 gramında 9,5 gram ile protein açısından da kâfi olduğu kabul ediliyor.

Revo Foods, 3D yazıcıdan geçirilmek üzere özel olarak tasarlanmış mikoproteini geliştirmek için diğer bir teşebbüs olan Mycorena ile birlikte çalıştı. Araştırmacılar, lazerle pişirilmiş cheesecake’lerden laboratuvarda yetiştirilen etlere kadar çeşitli eserler içeren 3D baskılı besin eserleri üzerinde birkaç yıldır çalışıyorlar.

Yok oluş ve etraf problemlerinin tahlili 3D baskı mı?

Bu eforun bir kısmı, basılı besin alternatiflerinin besin üretimini daha sürdürülebilir hale getirebileceği inancına dayanıyor. Bilhassa balıkçılık sanayisinde sürdürülebilirlik bir kaygı kaynağı. Global balık stoklarının tahminen yüzde 34’ü çok avlanmaya maruz kalıyor ve balıklar, üreyebileceklerinden daha süratli yakalanarak nüfusları süratle azalıyor.

Aynı vakitte emisyonlar da, global sera gazı emisyonlarının dörtte birinden fazlasını oluşturan besin üretiminde kıymetli bir sorun olarak öne çıkıyor. Bu emisyonların yüzde 31’i besi hayvanı ve balık çiftliklerinden, yüzde 18’i ise sürece ve nakliye üzere tedarik zinciri faktörlerinden kaynaklanıyor. Revo Foods’un web sitesinde bildirilene nazaran, vegan somon filetosunun üretiminde, klasik somon balığının yakalanması ve işlenmesi ile karşılaştırıldığında yüzde 77 ila 86 daha az karbondioksit ve yüzde 95 daha az tatlı su kullanılıyor.

Somon alternatifinin raflarda ne kadar taleple karşılaşacağı şimdi bilinmiyor. Revo Foods, bu cins eserlerin muvaffakiyetinin anahtarının “esnek pazara hitap eden özgün bir tadı yine yaratmakta yattığına” inanıyor.

Ancak bu birinci adımın sonucu ne olursa olsun, 3D baskılı besinlerin ticari olarak piyasaya sürülmesi, potansiyel olarak besin üretiminde yeni bir periyoda işaret ediyor üzere görünüyor.

What do you think?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

Yüzlerce Yıldır Verilen Kapitülasyonlar Nasıl Oldu da Osmanlı’nın Sonunu Getirdi?

Neuralink, İnsanlı Deneyler “Beynine Çip Taktırmak İsteyen” Kişiler Aramaya Başladı